Prancūzija atšaukė kelių rūšių sūrius visoje šalyje po to, kai nuo bakterinių infekcijų mirė du žmonės, praneša „Euronews.com”. Atšaukimas susijęs su minkštaisiais „Chavegrand” prekės ženklo sūriais, įskaitant brie ir kamamberą, kurie parduodami prekybos centruose visoje šalyje.
Prancūzijos sveikatos apsaugos pareigūnai teigia nustatę galimą ryšį tarp pasterizuoto pieno sūrių ir neseniai šalyje nustatytų listeriozės atvejų. Prancūzijos visuomenės sveikatos agentūros duomenimis, šalyje listerioze susirgo mažiausiai 21 žmogus nuo 34 iki 95 metų amžiaus. Pranešama, kad du žmonės mirė nuo šios infekcijos komplikacijų.
Listeriozė yra reta infekcija, kuria žmonės dažniausiai užsikrečia valgydami maistą, užterštą Listeria monocytogenes bakterijomis. Sveikatos agentūra teigia, kad listeriozės aptikimas pasterizuotuose sūriuose yra neįprastas, tačiau įmanomas, nes ši bakterija labai paplitusi aplinkoje ir gali patekti į produktus gamybos proceso metu.
Dauguma užsikrėtusių žmonių nejaučia jokių apsinuodijimo maistu simptomų arba patiria lengvus simptomus, tokius kaip karščiavimas, raumenų skausmai, viduriavimas ir šaltkrėtis. Tačiau kai kuriais atvejais listeriozė gali sukelti pavojingą gyvybei ligą, ypač nėščioms moterims, kūdikiams, vyresnio amžiaus suaugusiesiems ir žmonėms su nusilpusia imunine sistema. Nėščioms moterims infekcija gali sukelti persileidimą ar priešlaikinį gimdymą, o asmenims su silpna imunine sistema – smegenų dangalų uždegimą ar kraujo užkrėtimą.
Prancūzijos sveikatos apsaugos pareigūnai paragino žmones nevalgyti atšauktų sūrių ir atidžiai stebėti savo sveikatą, jei jie jų neseniai valgė. Listeriozės simptomai gali pasireikšti iki 8 savaičių po to, kai žmogus suvalgė užterštą maistą, todėl svarbu išlikti budriems ilgą laikotarpį.
„Kiekvienas, kuris vartojo šiuos sūrius ir karščiuoja, vienas arba kartu su galvos ir kūno skausmais, turėtų pasikonsultuoti su gydytoju ir informuoti jį apie šių produktų vartojimą”, teigė Prancūzijos sveikatos apsaugos institucija savo pranešime.
Tuo tarpu „NL Times” praneša, kad Europos visuomenės sveikatos agentūra paskelbė apie vieną patvirtintą listeriozės atvejį Nyderlanduose, kai asmuo užsikrėtė suvartojęs užteršto minkšto sūrio. ECDC neatskleidė jokios informacijos apie užsikrėtusio olando asmens tapatybę ar dabartinę būklę, tačiau patvirtino, kad tyrimas tęsiamas.
Agentūra taip pat pranešė apie keturis papildomus tos pačios infekcijos atvejus, užfiksuotus Nyderlanduose, Belgijoje, Danijoje ir Norvegijoje. Užsikrėtusiųjų amžius svyruoja nuo 35 iki 70 metų. Kol kas nepatvirtinta, ar infekcijas Nyderlanduose ir kitose šalyse sukėlė tie patys prancūziški sūriai, todėl ECDC vis dar tiria užteršimo šaltinį ir galimas sąsajas tarp skirtingose šalyse užfiksuotų atvejų.
- Nauja taisyklė laukia visų, kurie išsiima pinigus iš banko kortelių
- Pasirodo, frazę „Ar jums reikia čekio?“ kasininkai naudoja gudrybei, apie kurią jūs nežinote
- Geriausias 2025 m. „iPhone“: ekspertai išrinko prieinamą ir universalų modelį
- Tiesiog įneškite šią sumą į savo sąskaitą: Lietuvos bankai privalo apie tai pranešti Valstybinei mokesčių inspekcijai
- Mokslininkai atrado, kada išmanieji telefonai skleidžia intensyviausią radiaciją
Listeriozės protrūkis Europoje kelia susirūpinimą dėl maisto saugos standartų ir kontrolės sistemų efektyvumo. Nors pasterizacija paprastai sunaikina daugelį kenksmingų bakterijų, įskaitant listeriją, užteršimas gali įvykti ir po pasterizacijos proceso, gamybos, pakavimo ar laikymo metu. Tai ypač aktualu minkštiesiems sūriams, kurie dėl savo drėgnos terpės ir neutralaus pH lygio sudaro palankias sąlygas bakterijų dauginimuisi.
Lietuvos gyventojams, mėgstantiems prancūziškus sūrius, verta atkreipti dėmesį į šią situaciją. Nors kol kas nėra pranešimų apie listeriozės atvejus Lietuvoje, susijusius su minėtais produktais, budrumo niekada nebūna per daug. Perkant minkštuosius sūrius, verta atkreipti dėmesį į produkto kilmę, galiojimo laiką ir laikymo sąlygas. Ypač atsargūs turėtų būti rizikos grupių asmenys, kuriems rekomenduojama vengti nepasterizuotų pieno produktų ir kruopščiai laikytis maisto saugos taisyklių.
Šis įvykis primena apie maisto saugos svarbą globalioje tiekimo grandinėje ir būtinybę nuolat tobulinti kontrolės sistemas, kad būtų užkirstas kelias panašiems protrūkiams ateityje.